BLOG

26/07/2017

NEEM JIJ JEZELF SERIEUS?

Vorige week was het kennismakingsmoment voor de eerste reis naar Santiago de Compostela. De bedoeling hiervan was om de intentie voor deze reis helder te krijgen. Op een bepaald moment zei iemand dat ze het lastig had met een bepaald iets. Ipv te gaan zeggen hoe het moet en wat wel of niet kan. Deed ik beroep op haar eigen vermogen tot keuzes maken. Ik gaf haar de opdracht om te gaan voelen wat ze hiermee wilde gaan doen op reis. Van daaruit gaat ze nu een afspraak maken met zichzelf en gaat ze zich hier vervolgens aan houden op reis. Met meekijkend oog van mezelf en de andere groepsleden. ;-)  Zo ontstond heel organisch de eerste opdracht... :-) We hebben dit dan ook meteen doorgetrokken naar iedereen.
Dit lijkt misschien iets onbenulligs of kleins, maar dat is het zeker niet. Hoeveel komen we onze afspraken met onszelf niet na? Eerlijk? 
Op mijn eerste camino had ik iets gelijkaardigs voor. Ik had mezelf voorgenomen om gedurende de hele tocht geen alcohol te drinken. Niet dat ik een probleem heb met alcohol, integendeel. Af en toe dronk ik wel eens iets. Net voor ik vertrok was ik samen met een paar mensen van mijn klas onze uitslag gaan vieren. Ik had toen wel teveel gedronken. :-) Met een emotionele kater tot gevolg. :-( Van daaruit besliste ik toen dat ik niets ging drinken tijdens mijn staptocht. Piece of cake dacht ik... Niet dus. s 'Avonds als iedereen iets aan het drinken was op de terrasjes en het zo gezellig was, vond ik het best wel lastig. Ik herinner mij nog één specifieke avond. Iedereen aan onze tafel dronk alcohol, het was echt heel gezellig. Iedereen was mij aan het overtuigen om toch maar eentje te drinken. Ik heb echt getwijfeld... Eentje kan toch geen kwaad, dacht ik even. Maar het ging hem helemaal niet over dat ene drankje (tuurlijk kan dat geen kwaad). Het ging erover dat ik een afspraak met mezelf had gemaakt. Als ik mijn afspraken met mezelf niet nakom, heeft dat veel verregaandere gevolgen. Dan heb ik het moeilijk om mezelf te vertrouwen... Dus dacht ik, als ik mezelf serieus wil kunnen nemen, moet ik me aan mijn afspraak houden. Ik koos er dus voor om niet te drinken. (het was een TOPavond, ook zonder alcohol) Na die avond heb ik er verder ook niet meer mee geworsteld omdat ik écht gekozen had. Heel bewust. Ik wist waarvoor ik het deed. Het gaf me bovendien een heel goed gevoel. Ook dat is een onderdeel van in je kracht staan. Als jij jezelf niet serieus neemt, zal niemand dat bovendien doen... Doe beter geen beloftes aan jezelf die je niet kan nakomen. Wees liever eerlijk en beloof enkel waarvan je weet dat je het kan waarmaken. Je (zelf)vertrouwen verliezen, is snel gebeurd, het terugwinnen kan een hele klus zijn... 
Nu is mijn vraag aan u: "Neem jij jezelf serieus?"
Doe met ons mee. Neem jezelf voor iets gedurende twee weken niet of juist wel te doen.  (vanaf 11 augustus) Liefst iets dat voldoende uitdaging geeft.... (als je geen alcohol drinkt, is dit geen goede oefening voor jou) Kijk wat het met je doet en hoe het voelt als je dit tot een goed einde kan brengen... Delen met mij mag. :-)